Tel: 020 72 22 101 mail: info@020MC.nl

Gang van zaken bij 020 MC Modellen en Casting

 

Presentatie materiaal

Wij werken altijd met recent fotomateriaal. Dit betekend dat de foto`s van jou op de website beslist niet ouder mogen zijn dan een jaar en dat je uiterlijk (haar-kleur en lengte , figuur, wel of geen snor etc.) het zelfde moet zijn. Als je op onze website ziet dat je foto`s anders zijn dan hoe je er nu uit ziet, neem dan contact met ons op om nieuwe foto`s te laten maken. Ook is het belangrijk dat je ons al je recente fotomateriaal aanlevert. Dit materiaal dient dan wel vrij te zijn van rechten,dit wil zeggen dat door het gebruik ervan (zoals verveelvoudiging en openbaarmaking geen rechten van derden (denk aan de fotograaf!) worden geschonden)

Opties en definitieve boekingen

Een veel gestelde vraag van beginnende Modellen is: Hoe gaat het nu in zijn werk? Hieronder volgt stap voor stap de uitleg.

Na de inschrijving en de fotosessie worden je gegevens in de computer verwerkt en je foto`s op de website geplaatst. Je staat dan bijvoorbeeld als,model, special, figurant of professioneel acteur op de website www.020MC.nl.
Het talent dat nog niet veel gewerkt heeft kan ook worden opgeroepen voor figuratie, dit zijn in het algemeen opdrachten die niet zo royaal worden betaald.(maar je doet hier wel veel ervaring mee op) Als je hier bezwaar tegen hebt laat het ons dan weten.

Vele malen per dag worden wij door onze klanten gebeld voor een model. Wij gaan op onze website op zoek naar het type Model (b.v. zakenman, oma, lerares etc.) en maken een voorselectie waaruit de klant kan kiezen Deze digitale fotoselectie sturen wij vanuit onze website naar de klant. Uiteraard komen de klanten (fotografen, reclamebureaus, productiemaatschappijen etc.) ook bij ons langs om zelf door het bestand te gaan.

De klanten maken uit dit voorstel een eerste en tweede keus. Vervolgens wordt deze selectie aan ons doorgegeven en kunnen wij aan de slag gaan om een ieder te bellen en te checken op beschikbaarheid. De klant geeft uiteraard de datum waar op hij deze productie wil gaan fotograferen of draaien.

Let wel: zorg dat je de periode dat je op vakantie bent en dus niet beschikbaar aan ons doorgeeft. Het is voor ons erg vervelend om via een huisgenoot, kennis of familielid etc. te vernemen dat iemand op vakantie is terwijl diegene al aan de klant is voorgesteld.

Het moment dat wij jou bellen met de vraag of je beschikbaar bent op een bepaalde datum voor een foto- of andere opdracht en jij ons een bevestigend antwoord geeft noemen wij een optie. Let wel: je bent dan nog niet definitief geboekt! En stel dat je ergens anders op die zelfde datum een opdracht krijgt aangeboden, kun je alleen die aanvraag aannemen nadat je van ons daarvoor toestemming hebt gekregen.

Vervolgens kunnen wij de klant bellen met de mededeling dat het Model in optie staat. Uit de Modellen die in optie staan maakt de klant een keuze wie definitief geboekt wordt voor de opdracht.

Dit is een definitieve boeking en kan door het Model niet meer worden afgezegd.

Wanneer je door ons geboekt wordt, krijg je uiteraard van ons zo spoedig mogelijk de gegevens voor de boeking, zoals de exacte tijd dat je aanwezig moet zijn, het adres van de studio of locatie en hoe lang het ongeveer duurt. De kleding die je mee moet nemen etc. Let wel dat een exacte eindtijd nooit valt te plannen. Het is wenselijk niet direct daarna andere afspraken te maken.

Belangrijk is om de gewerkte tijd meteen aan ons door te geven. Wij werken niet met opdrachtbonnen dus geef nog dezelfde dag (voor 17.30 uur) en anders de volgende ochtend, telefonisch de tijden en eventuele reiskosten door. Je werktijd begint vanaf het moment dat je in de studio of locatie moet zijn en eindigt op het moment dat de klant je aangeeft klaar te zijn. Reiskosten gelden altijd vanaf Amsterdam naar locatie en weer terug.

Kleding en Make-Up

Onze klanten hanteren bepaalde richtlijnen voor kleding en make-up. Je zult altijd moeten zorgen voor een goed verzorgd uiterlijk, schone handen, verzorgde nagels, en gewassen haar. Is er bij een boeking een styliste aanwezig dan zorgt deze voor de noodzakelijke kleding. Het komt ook vaak voor dat je zelf kleding mee moet nemen. Wij geven dan aan je door wat de klant van je verlangt. Zorg er voor dat je kleding er altijd schoon en gestreken uitziet en dat je vooral voldoende kleding bij je hebt. Mocht je toevallig iets niet hebben en ook niet kunnen lenen laat dit ons dan weten. Wij kunnen dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de klant.
Voor de make-up geldt ook dat je van ons te horen krijgt wat de klant van je verlangt. Soms is er een visagist aanwezig die jouw make-up verzorgt. Zorg dan dat je zonder make-up verschijnt. Het is nodeloos tijdsverlies om de make-up er af te halen. Als er geen visagist aanwezig is neem dan zelf voldoende make-up mee naar de opdracht. Een vrouwelijk Model behoort volgens de richtlijnen van onze klanten over de volgende basis make-up te beschikken: matte kleurloze poeder, dekkende foundation, mascara, oogschaduw, lippenstift, in diverse tinten. Uiteraard hoort hier ook een kam, borstel, haarlak etc. bij. Voor mannelijke Modellen is matte kleurloze poeder en een eventuele camouflagestift voldoende en eventueel een scheerapparaat.

Bereikbaarheid

Als we een opdracht voor je hebben is het van belang dat je telefonisch goed bereikbaar bent. Geef daarom meerdere telefoonnummers op waar we eventueel een boodschap kunnen achterlaten.

Als je een 06 nummer doorgeeft aan ons zorg dan ook dat je bereikbaar bent op dit nummer.

Als wij op je antwoordapparaat of voice mail staan, wacht dan niet met bellen maar neem direct contact met ons op. Te laat terug bellen kan betekenen dat de opdracht aan je neus voorbij gaat. Als je gaat verhuizen of wanneer je een ander telefoonnummer hebt,vergeet dat dan niet aan ons door te geven.

Reiskostenvergoeding

Voor boekingen in Amsterdam worden door de klant geen reiskosten vergoed. Voor boekingen buiten Amsterdam wordt op basis van het openbaar vervoer 2de klas of, indien van toepassing een kilometervergoeding 0,19 p/k (met akkoord van de klant) vergoed. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Mocht deze situatie zich voordoen dan wordt dit van te voren met het model besproken.

Casting

Voor een TV-commercial of een film wordt meestal een zogeheten casting georganiseerd. Hiervoor krijg je geen vergoeding. Niet voor je tijd en ook niet voor eventuele reis. Een klant wil dan graag een aantal Modellen op video zien die eventueel een stukje tekst zeggen of een bepaalde gezichtsuitdrukking of handeling laten zien. Bij ieder casting wordt verzocht een castingformulier in te vullen. Op dit formulier dient een aantal gegevens te worden ingevuld.
De klant maakt op basis van de video een keuze. Zorg daarom dat je goed verzorgd naar de casting gaat. En als je gevraagd wordt om zakelijk gekleed te komen, kom dan nooit in spijker- of vrijetijdskleding. Een casting kan zowel door ons als door een ander bureau worden georganiseerd.
Let op: Bij een casting elders dan bij de 020MC modellen en casting mag je nooit je privé telefoonnummers of adres op een castingformulier invullen!!!!!!! Vul hier gewoon het telefoonnummer van 020 MC 020 -7222 101 in.

Als je uitgekozen bent voor een commercial doet de situatie zich vaak voor dat je op de set een contract moet tekenen. Let op dit contract mag enkel worden getekend met de uitdrukkelijke toestemming van 020MC Als er een bedrag vermeld staat is dit vaak een bruto bedrag (inclusief Agency fee etc.), overleg eerst met 020MC wat uiteindelijk jouw verdiensten zullen zijn.

Tarieven voor fotografie

Het tarief waar je voor werkt, wordt door de 020MC in overleg met de klant bepaald en hangt af van je ervaring, je “look” etc. Uiteraard wordt je betaald voor het aantal uren dat je geboekt wordt. Dit kan variëren van een uurboeking tot een halve dag boeking (4 uren) tot een hele dagboeking (8 uren).

Tarieven voor commercial (figuratie)

Ben je geboekt als figurant in een TV-commercial dan is de vergoeding vaak lager dan de fotografietarieven. Neem je een boeking aan als figurant denk er dan aan dat filmdagen lange dagen kunnen zijn. Dit is vaak niet te voorzien door zowel de klant als 020MC maak dan ook geen privé afspraken voor `s avonds. Een draaidag voor een commercial duurt 10 uur!

Tarieven voor commercial (lead)

Deze tarieven liggen vaak aanzienlijk hoger dan figuratietarieven . Uiteraard wordt daarvoor het een en ander geëist qua acteerprestatie met eventueel tekst. Het honorarium voor een commercial wordt door de 020MC in overleg opdrachtgever vastgesteld en wordt aan je doorgegeven voordat je naar een casting gaat. Door deelname aan de casting stem je in met het honorarium dat jou is voorgesteld Bij een commercialopdracht wordt vaak gebruik gemaakt van een contract. Alle in het contract vermelde bedragen zijn bruto bedragen, dus inclusief agentschapprovisie 020MC en eventuele af te dragen belastingen waaronder omzetbelasting.

Betalingen

Na afloop van een opdracht stuurt 020mc een factuur aan de opdrachtgever. Zodra deze betaald heeft, zorgt ons administratiekantoor voor de uitbetaling aan het model. Dat kan op drie manieren:

  • op basis van je factuur als je een btw-nummer en een VAR-verklaring (Wuo - winst uit onderneming) hebt.
  • word je via een verloningsbureau verloond, dan stuurt het bureau een factuur aan ons administratiekantoor.
  • kan je niet factureren dan kan ons administratiekantoor je verlonen.

  Faktuur kan je:

BTW

Als je een btw-factuur wilt sturen vermeldt dan altijd het btw-nummer op je factuur. Bovendien moet je een kopie van je VAR-verklaring (Winst uit onderneming) en een kopie van je paspoort (niet je rijbewijs) meesturen.